Logo

China/ Export de aer poluat?!

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 8779 times
China/ Export de aer poluat?! Image

China/ Export de aer poluat?!

RO
Inspirăm şi expirăm aer poluat în fiecare zi. Industria s-a dezvoltat inimaginabil de mult şi am ajuns să suferim de pe urma ei. Ne poluăm plămânii şi organismul şi suntem conştienţi de acest lucru. Mediul înconjurător ne afectează, într-un fel sau altul. Vântul este cel care transportă cea mai mare parte din aerul poluant. Pe Muntele Bachelor din Oregon a fost amplasată o facilitate care analizează ce feluri de poluanţi aduc vânturile.

Profesorul de chimie atmosferică şi de mediu de la Universitatea din Washington, Dan Jaffe, urmăreşte aerul din Asia cu atenţie, mai precis, îl urmăreşte cum călătoreşte în jurul lumii şi se întoarce în America de Nord. El spune că mercurul din Asia contribuie cu 20-30 % la mercurul depus în America. El se află pe o listă a substanţelor chimice toxice împreună cu monoxidul de carbon, dioxidul de carbon, oxidul de azot, sulful. Smogul care apare pe prima pagină a ziarelor din Beijing sau Shanghai nu se oprește la marginea acestor mega-orașe.

Păturile gigantice din China, atât din mediul rural, cât și din cel urban, sunt învăluite în mod regulat în aerul poluat. Profesorul spune că oamenii din China vorbesc cu dor despre „zilele cu cer albastru”, deoarece ei nu au parte de prea multe. Se minunează când vâd în pozele prietenilor cerul albastru şi clar.

China consumă cu lăcomie cărbune, iar din 2003, ea și-a dublat utilizarea cărbunelui. Mercurul este eliberat în aer atunci când cărbunele este ars. China este pe primul loc în lume la producţia cărbunelui, la fel şi în ceea ce priveşte procentul consumului de energie din cărbuni.

De asemenea, China este numărul 1 ca producătoare de gaze cu efect de seră. În prezent, China arde la fel de mult cărbune ca restul lumii la un loc.

Dan Jaffe a observat mai puțin sulf în măsurătorile sale, care să vină de peste Pacific. Cu toate acestea, el spune că este unul dintre cei mai uşor de curăţat poluanţi. Alții sunt mai dificil de atins.

Cel care afectează cel mai mult este dioxidul de carbon, care provoacă încălzirea globală. El este mai greu şi mai scump de controlat şi nimeni nu o face încă.

Profesorul afirmă ca aerul face înconjurul planetei în trei săptămâni, aşa că orice se va întâmpla pe un continent, vei simţi efectul.

Dacă India va începe să dezvolte centralele pe cărbune în acelaşi fel în care o face China, vom avea o mare problemă. Este prezis că producția de cărbune pentru energie electrică din India se va tripla până în 2020 și utilizarea Asiei de energie pe bază de cărbune va crește cu 50 %.

Sursa foto: klaipeda.diena.lt
Narcisa Morariu

EN

Share it!
Tags: China, poluare, carbuni, energie electrica, centrale


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.