Logo

Ce priveliste iti ofera cele mai inalte cladiri din lume

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 6622 times
Ce priveliste iti ofera cele mai inalte cladiri din lume Image

Ce priveliste iti ofera cele mai inalte cladiri din lume

Contructii

Oare cum ar fi să te simţi stăpânul lumii (măcar pentru câteva clipe) privind din cele mai înalte clădiri ale lumii? Ar fi o senzaţie deosebită sau te-ar cuprinde frica, teama de înălţime?!

Un lucru este cert! Ţări precum SUA, Emiratele Arabe Unite, China, Coreea de Sud, Malaezia, India sunt în mod constant în competiţie unele cu altele atunci când vine vorba de cei mai înalţi zgârie-nori.

Primul loc în top îl ocupă Burj Khalifa din Dubai, Emiratele Arabe Unite, ce are o înălţime uimitoare de aproape 828 de metri şi nici mai mult nici mai puţin de 160 de etaje.

Clădirea Burj Khalifa poate fi văzută de la o distanţă de 95 km şi cuprinde un hotel Armani cu 160 de camere, 900 de apartamente cu destinaţie rezidenţială, 3.000 de locuri de parcare subterană, spaţii de birouri dezvoltate pe 37 de etaje şi spaţii comerciale.

Până şi pentru a spăla cele 24.348 de ferestre, este nevoie de-o piesă orizontală instalată în exterior la nivelurile 40, 73 și 109, care cântărește o tonă! Mașina se mișcă pe orizontală și pe verticală, cu ajutorul unor cabluri masive.

Turnurile Abraj Al Bait din Mecca, un complex hotelier colosal, cunoscut şi ca Turnul Mecca Hotel Royal Clock, este cel mai mare turn cu ceas din lume, devenind a doua cea mai înaltă clădire din lume, după celebrul Burj Khalifa din Dubai. Clădirile au o înălţime de 601 metri, respectiv 120 de etaje.

Urmează în top zgârie-norul Taipei 101 din Taipei, Taiwan, al cărui nume original este Centrul Financiar Taipei, Taipei 101 provenind de la cele 101 etaje ale sale. Turnul măsoară 508 metri.

World Financial Center din Shanghai este un zgârie-nor înalt de 492 de metri, ocupând poziţia a patra printre cele mai înalte clădiri din lume. A fost inaugurat pe 28 august 2008, în Shanghai, China.

Turnurile gemene Petronas din Kuala Lumpur, Malaezia, au fiecare 452 de metri şi 88 de etaje, ocupând poziţia a cincea în topul celor mai înalte clădiri din lume.

Turnurile reprezintă un succes ingineresc colosal, datorat arhitectului César Pelli și echipei sale.

Prin aceste zgârie-nori, proprietarii îşi doresc ca ţările lor să crească enorm pe scara ierarhică economică, socială, financiară şi lista poate continua.

Nu doar că aceste clădiri sunt de-a dreptul grandioase, dar şi vizitate în fiecare an de milioane de turişti curioşi să vadă cum este să te simţi stăpânul lumii pentru câteva clipe.

Irina Burghelea

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.