Logo

Ce citesc romanii?

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 9156 times
Ce citesc romanii? Image

Ce citesc romanii?

RO
Bookfest 2014 a venit cu un bilanţ neaşteptat. Organizatorii spun că anul acesta s-au înregistrat cifre îmbucurătoare: 100.000 de oameni au vizitat Salonul Internaţional de carte, cu 5.000 mai mulţi decât anul trecut, iar vânzările au crescut cu 8-12%. Aproape 200 de edituri din România şi-au expus timp de cinci zile cărţile la Bookfest. Haideţi să vedem ce au ales românii şi dacă şi-au schimbat preferinţele faţă de anul trecut.

Scriitorul Lucian Boia a fost preferatul tuturor, cărţile sale având cea mai bună vânzare. Se pare că românii trec spre zona istoriei, a politicii şi lasă beletristica pentru o perioadă. Lucian Boia este cel mai cunoscut autor contemporan de cărţi cu teme istorice din România. Stilul său, dar mai ales temele abordate - în special cele care abordează la rece miturile din istoria românilor - l-au transformat pe Lucian Boia într-o adevărată vedetă în rândul scriitorilor români contemporani. A devenit foarte cunoscut publicului (cult) larg în special după succesul din 2012 cu lansarea cărţii „De ce este România altfel?”. În acest bestseller, Lucian Boia spune că „Ţările şi naţiunile sunt diferite. Asemănătoare şi diferite. România intră şi ea, fireşte, în acest joc al asemănărilor şi deosebirilor. Nu cumva este totuşi şi mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai „excentric", sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană? Modul extravagant în care s-a derulat psihodrama politică din vara anului 2012 a lăsat impresia că ţara e defectă. Desigur, cei care privesc din afară sunt mai impresionaţi decât românii, obişnuiţi cât de cât cu ei înşişi, dar până şi printre români exasperarea creşte. Ceva nu merge în România, şi nu doar sus, în clasa politică, şi nu doar deieri, de alaltăieri. Să fie un blestem? Nu, e doar o istorie. Dar poate că înseamnă acelaşi lucru.“

Cărţile sale, care abordează teme dintre cele mai diverse ale istoriei române, a istoriei Franţei sau a istoriei universale, au fost traduse şi publicate şi în străinatate, în special în Franţa sau Germania. „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări” şi „Dosarele secrete ale agentului Anton. Petru Comarnescu în arhivele Securităţii, Selecţie” au fost printre cărţile achiziţionate de români, conform www.lucianboia.com.

Pe lângă Lucian Boia îi găsim pe Andrei Pleşu, cu „Despre frumuseţea uitată a vieţii” şi „Cartea lui Iov”, Gabriel Liiceanu, cu „Continentele insomniei. Cioran şi Dumnezeu”, Radu Paraschivescu cu „Muşte pe parbrizul vieţii: Nou catalog de perle”.

Andreea Esca şi Mihaela Rădulescu vin cu două cărţi care au făcut furori, semn că avem de unde alege:  „Ce-am făcut când am tăcut”, respectiv „Cum iubesc bărbaţii”. Cele mai noi şi mai apreciate cărţi sunt  „Putin. Biografia interzisă” de Stanislav Belkovski şi „Grace de Monaco. Povestea unei prinţese” de Jean Des Cars,  „Divergent” şi „Insurgent”, ambele cărţi semnate de Veronica Roth.

Cartea „Putin. Biografia interzisă” a generat o dezbatere simpatică despre personalitatea președintelui, pe care Belkovski îl înfățișează ca fiind în căutarea continuă a tatălui și a fiului pe care nu i-a avut niciodată. Aflăm că de fapt președintele rus este un anti-erou, și nu un Promoteu al secolului 21. Detalii picante povestesc și despre prietenia lui Putin- un lup singuratic- cu câțiva lideri internaționali, precum principele de Monaco sau Silvio Berlusconi- de la ultimul preluând chiar modelul injectării cu botox pentru a părea mai tănâr. Relațiile familiale și intime ale lui Vladimir Putin și starea de sănătate a actualului președinte rus oferă o perspectivă cu totul controversată asupra acestuia, potrivit http://www.ir-report.ro/. Mitul anti-eroului apare încă de la începutul carierei lui Putin. Oarecum pe linia bibliografiei occidentale care îl consideră pe Putin un simplu birocrat (de exemplu The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin de Masha Gessen), în cartea lui Belkovski el apare ca un tânăr care nu își găsește locul în sistem.

Cele mai căutate au fost colecţia de eseuri şi basmele româneşti, anul acesta românii dedicându-se mai mult istoriei, politicii, comunismului, decât beletristicii.

Autor: Narcisa Morariu
Sursa foto: www.newsup.ro

EN

Share it!
Tags: carti, romani, Lucian Boia, Andreea Esca, Mihaela Redulescu,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.