Logo

Catina tine la distanta raceala si gripa

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 6650 times
Catina tine la distanta raceala si gripa Image

Catina tine la distanta raceala si gripa

Food

Din cele mai vechi timpuri, cătina a fost remediul natural folosit cu încredere de toată lumea. Este un antioxidant care ţine la distanţă răceala şi gripa şi un stimulator al sistemului imunitar, datorită conţinutului bogat în zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloză, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier etc.

Denumită ştiinţific "Hippophae", cătina are şi denumiri populare, fiind cunoscută sub denumirile de "cătină albă", "cătină ghimpoasă" sau "cătină de râu".

De la cătină, nimic nu se iroseşte. Atât frunzele, scoarţa, cât şi seminţele, dar mai ales fructele de cătină au rezultate extraordinare în scopuri medicinale şi alimentare.

De exemplu, fructele de cătină pot fi consumate în starea lor naturală, pot fi preparare cu miere sau sucul lor poate fi diluat cu apă. Mai pot fi folosite la prepararea ceaiului, a prăjiturilor, gemurilor etc.

La fel de eficient este şi sucul/siropul de cătină, pentru care este necesară stoarcerea fructelor printr-o presă de struguri. Sucul de cătină se păstrează mult timp la temperatura camerei, datorită peliculei care se formează la suprafaţa lui şi care împiedică acrirea acestuia.

Din fructele de cătină se mai poate obţine ulei de cătină, foarte bogat (în proporţie de circa 80-90%) în acizi graşi esenţiali, licopen, tocoferoli şi fitosteroli.

Fie că se utilizează uleiul de cătină, sucul de cătină sau fructele în sine, o cură cu cătină face minuni pentru sănătate, ajută împotriva anemiei, arteritei, reumatismului, arteriosclerozei, infecţiilor oculare etc.

Irina Burghelea

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.