Logo

Capitala africana Luanda a devenit cea mai scumpa din lume

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 6083 times
Capitala africana Luanda a devenit cea mai scumpa din lume Image

Capitala africana Luanda a devenit cea mai scumpa din lume

International

Până acum câţiva ani, printre cele mai scumpe oraşe din lume erau capitalele unor ţări precum Japonia, Rusia, Norvegia sau Elveţia, nicidecum Luanda, din Angola, capitală la care nu s-ar fi gândit nimeni că va ajunge să fie cea mai scumpă din lume.

Aici, chiria pentru o garsonieră depăşeşte 1.500 de euro pe lună, iar pentru un apartament cu două dormitoare, localizat într-o clădire de lux, chiria costă aproximativ 7.000 de dolari pe lună.

Capitala africană este urmată în topul celor mai scumpe oraşe din lume de alt oraş african, cum ar fi N'Djamena (Ciad), dar şi de Singapore, Hong Kong, Geneva, Zurich, Berna şi Sydney.

Locuitorii Luandei sunt majoritatea membri ai grupurilor etnice africane, printre care triburile Ovimbundu, Kimbundu sau Bakongo, iar limba oficială este portugheza.

În Luanda, totul este scump, începând de la un CD, care costă 28 de dolari, în condiţiile în care, în New York, un CD ajunge să coste doar 16 dolari. La fel de costisitor este şi banalul ziar internaţional, pentru care trebuie să scoţi din buzunar 4,78 $ (2,5$ costă într-una din cele mai aglomerate zone metropolitane din lume).

Pentru un hamburger, în Luanda plăteşti puţin peste 20 de dolari, adică de trei ori mai mult decât în New York, iar pentru un litru de lapte aproximativ 4 dolari, în timp ce o sticlă de Coca-Cola ajunge la 5,69 dolari.

Până şi hainele sunt la fel de scumpe. De pildă, o rochie de firmă costă peste 200 de dolari, iar dacă râvneşti la o pereche Nike, aceasta ajunge la 135 de dolari.

Deşi părea de neconceput ca Tokyo să fie surclasat de către o capitală africană, iată că nu este imposibil! Capitala Japoniei s-a regăsit în primele trei poziţii în fiecare an, cu excepţia lui 2007, când a fost numărul 4, şi  numărul 1 de 12 ori din 1994 până anul trecut.

Anul acesta este unul cu ghinion, pentru că i-a luat locul cea care a ocupat poziţia a doua în 2012, Luanda.

Irina Burghelea

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.