Logo

Burning Man provoaca un cutremur?

Author: admin
Posted: 3 years ago
Read: 6329 times
Burning Man provoaca un cutremur? Image

Burning Man provoaca un cutremur?

RO

Burning Man este unul dintre cele mai faimoase festivaluri de muzică și de artă din lume, atrăgând în fiecare an câte cel puțin 50.000 de participanți, majoritatea dintre ei fiind hippie care aleg acest festival datorită faptului că se pot exprima liber și nu îi judecă nimeni pentru creațiile lor. Timp de o săptămână, participanții ascultă muzică, dansează, beau și se distrează într-o locație departe de haosul cotidian. Fiecare își aduce un cort, iar acestea sunt plasate într-o anumită formație în jurul scenei unde vor cânta diferite trupe și DJ din toată lumea. Printre provizii se numără apă și alcool și ceva de mâncare, atât.

De mulți ani, seismologii și-au pus întrebarea, poate un festival de muzică unde se adună mii de oameni să cauzeze un cutremur sau vibrații asemănătoare unui cutremur? Mai mult chiar, ce crează aceste vibrații, dansul ritmic a mii de oameni în același timp sau zgomotul provocat de muzică și de țipete? Ei bine, seismologul Paul Denton de la British Geological Survey a decis să răspundă pentru totdeauna acestor întrebări acum câțiva ani, folosind echipamentele de detectare a vibrațiilor la un concert al trupei Madness.

Denton a decis să aleagă un concert al trupei Madness, deoarece această trupă este una dintre cele mai iubite din lume, ceea ce înseamnă că la concerte se adună foarte mulți fani și deoarece aceștia tind să danseze toți ritmic, la un loc, lucru care ar crea vibrațiile specifice unui cutremur. Așadar, acum câțiva ani, Denton a decis să vadă dacă un concert al trupei Madness ar putea crea vibrații atât de puternice, încât să poată fi înregistrat pe scara Richter, iar rezultatele au fost cele așteptate.

În timpul unui concert cu 40.000 de oameni, trupa Madness a reușit să creeze un cutremur. Mai mult chiar, vibrațiile au fost atât de puternice, încât clădirile din apropiere au început să se clatine, ceea ce i-a speriat pe locuitorii din zonă, care chiar au crezut că are loc un cutremur.

Denton a declarat că dacă un concert la care participă 40.000 de oameni poate provoca vibrații atât de puternice, atunci un festival ce durează o săptămână și la care participă mai mult de 70.000 de oameni de genul Burning Man va avea un impact și mai puternic. Potrivit estimărilor seismologului, în timpul festivalului s-ar putea înregistra un cutremur de 0,5 pe scara Richter, provocat doar de muzica puternică, țipetele oamenilor și dansul acestora. Mai mult chiar, vibrațiile acestea ar putea fi amplificate de locația festivalului ce are loc undeva în deșert.

Seismologul a precizat însă că din moment ce acest cutremur este provocat de oameni și nu de scoarța terestră, atunci tehnic nu mai e cutremur în sine, iar cei 70.000 de oameni vor provoca vibrații de 0,5 pe scara Richter, prea mici pentru a fi simțite de locuitorii din zonă. Ca să aibă loc un cutremur de 2,5 sau 3 pe scara Richter, ar trebui ca la festival să participe un număr enorm de oameni, mult mai mare decât cel actual. 

Autor: Raluca Ivanovici
Sursa photo: www.huffpost.com

EN

Share it!
Tags: burning man, festival, 2015, hippie, muzica, tehno, arta,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.