Logo

Budapesta ascundea sonata lui Mozart

Author: admin
Posted: 3 years ago
Read: 15254 times
Budapesta ascundea sonata lui Mozart Image

Budapesta ascundea sonata lui Mozart

RO
Sonata pentru pian nr. 11 în La major, una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Mozart a fost găsită al Budapesta. Manuscrisul original, pierdut de mai bine de 200 de ani, a fost descoperit de curând, printre alte hârtii vechi, la Bibiloteca Națională Szechenyi, potrivit AFP.

Specialistul Balasz Mikusi a fost cel care a găsit manuscrisul, în timp ce scotocea prin ungherele instituției. “Când am descoperit acest manuscris, grafia mi s-a părut imediat foarte mozartiană.”, a declarat Blasz Mikusi către AFP. Nu se știe cum a ajuns celebra sonată în colecțiile bibliotecii.

"Se întâmplă foarte rar ca un manuscris al lui Mozart să iasă la suprafață astfel. În cazul Sonatei în La major, pentru care nu era cunoscută până acum nicio variantă de manuscris complet, este cu adevărat o descoperire majoră", a declarat istoricul muzical maghiar Adam Bosze.

Autentificate de experți, cele patru imagini îngălbenite ale partiturii completează singura filă originală a manuscrisului cunoscută până în prezent, cea reprezantând mișcarea finală, conservată la Mozarteum din Salzburg.

Devenită celebră prin muzica Finalului “Alla turca”, Sonata în la major are meritele unei capodopere în care compozitorul, în plină ieșire din adolescență, și-a îngăduit, privind peisajul turneului parizian, libertatea comportamentala în fața tradiției. Celebră pentru finalul ei, Marșul turcesc, a fost compusă în jurul anului 1783 și a cărei partitură a fost publicată în milioane de exemplare.

Sursa foto: shkolazhizni.ru
Narcisa Morariu

EN

Share it!
Tags: Mozart, sonata, manuscris, original


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.