Logo

Booket Challenge

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 6020 times
Booket Challenge Image

Booket Challenge

RO

Booket Challenge

E imposibil să nu fi auzit încă de Ice Bucket Challenge, una dintre cele mai profitabile și totodată nobile provocări din istoria trendurilor și societăților de caritate. Ceea ce a început ca o glumă sau o ușoară constrângere psihologică de a face o donație („te provoc să”) s-a transformat  într-o avalanșă, un bulgăre uriaș de zăpadă și puțină gheață care a făcut, în rostogolirea sa, o grămadă de victime, care mai de care mai celebre. Pop staruri, președinți, genii ai matematicii, informaticii și programării, toți au cedat tentației.

Fenomenul a fost mediatizat involuntar (cea mai bună și cea mai riscantă modalitate de marketing) în principal pe site-uri precum Youtube și pe rețelele de socializare – Tweeter, Facebook. În treacăt fie spus, inventatorul Facebook, flip-flops lover Mike Zuckerberg a acceptat și el provocarea. Toată lumea „apreciază”, „comentează” și „distribuie” informații, știri și videoclipuri despre noul curent. Oamenii cei mai obișnuiți cu putință se supun, se distrează, se filmează, nominalizează și, dacă e, fac și o donație.

Sau – de ce nu? – inventează propriul trend, prin sfântul procedeu al derivării. Ice Bucket Challenge a inspirat foarte multă lume: să își înfrunte fobiile, să fie mai buni, să pornească de la ceva vechi, să schimbe un pic regulile jocului și să ajungem la unul nou.

Exista un nou curent, o ramură ce-i drept încă firavă, mai puțin profitabilă și haioasă, dar mult mai culturalizantă – am putea să-i spunem Booket Challenge. Ești provocat – și  asta e o provocare a tuturor timpurilor – să alcătuiești o listă cu 10 cărți care te-au marcat, să nominalizezi trei sau mai multe persoane să facă același lucru și, în final, dacă e cu putință, să faci și o mică donație.

Trebuie să recunoaștem, e destul de greu pentru un astfel de trend să ia foarte mult elan – dar se întâmplă, încet, dar sigur, pentru că nu se poate nega că Facebook, alături de America, este un tărâm al promisiunilor, al tuturor posibilităților. Totul a inceput ca o modă studențească – grupurile de studenți se provocau în masă într-un concurs de erudiție, beletristic și non-beletristic în care lupta este disputată între clasici, moderni și ultra-moderni. Apoi moda a alunecat imperceptibil spre grupurile foștilor profesori și apoi spre tinerii de liceu, dornici să afișeze interes, bun gust și cultură.

Legătura cu Ice Bucket Challenge este indisputabilă – dacă ești „la fața locului”, răscolind prin puzderia de comentarii la astfel de postări, citind cu atenție prologul listei sau epilogul său. Dincolo de ideea de înfruntare curajoasă a unei provocări și de nominalizare a a viitoarelor victime, se fac constant paralele, prin replici de felul „folosind cărți în loc de gheață” sau „mă stropesc înainte sau după ce le citesc?” și răspunsuri care mai de care mai ascuțite și mai haioase – ”în același timp”.

 

Autor - Mangalea Ioana 

Sursa foto - jakebouma.com

EN

Share it!
Tags: carti, facebook, trend, lista


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.