Logo

Arabia Saudita/ Atac ISIS, 12 politisti morti

Author: admin
Posted: 3 years ago
Read: 6903 times
Arabia Saudita/ Atac ISIS, 12 politisti morti Image

Arabia Saudita/ Atac ISIS, 12 politisti morti

RO

Gruparea teroristă Statul Islamic a declarat că este responsabilă pentru un atac sinucigaș ce a avut loc la o moschee din Arabia Saudită în care au murit cel puțin 15 oameni, inclusiv 12 membrii ai Forțelor Speciale din Arabia Saudită, acesta fiind ultimul atac de acest fel din regatul din Golf.  

ISIS a spus într-o declarație ce a circulat pe rețelele de socializare că ținta atacului au fost bărbații deoarece aceștia ajută monarhii din Arabia Saudită și bancherii din occident, dar și pentru că aceștia ar fi torturat simpatizanții ISIS.  

Grupul a amenințat că vor mai organiza astfel de atacuri în lumea arabă, lăundându-se în același timp că pot trece ușor de măsurile de securitate saudite. Gruparea teroristă a trimis declarație pe Twitter, spunând că sinucigașul s-a infiltrat într-o „tabără militară” pentru Forțele Speciale pentru Situații de Urgență în provincial Asir din sud-vestul țării. Dar nu a specificat faptul că atacul a avut loc într-o moschee.

Acesta este ultimul atac dintr-o serie de atacuri orchestrate de ISIS în țara arabă, iar Ministrul de Interne a declarat că sinucigașul a detonat bomba în timpul rugăciunilor de la prânz din orașul Abha, în sudul provinciei Asir, aproape de granița cu Yemen în care are loc un război civil crâncen.

Doisprezece din cei uciși erau membrii ai unității Special Weapons and Tactics (SWAT), în timp ce ceilalți 3 lucrau în zonă, au spus oficialii. Încă șapte oameni au fost răniți.

„Atacul terorist i-a lovit pe oameni când se rugau” a declarat purtătorul de cuvânt, inițial spunând că 10 polițiști și 3 muncitori au fost uciși, iar 9 oameni au fost răniți.  

Televiziunea de stat El-Ikhbariya a publicat mai târziu un reportaj în care spunea că încă doi polițiști din cei răniți de atacul „îngrozitor” au murit, numărul total de morți ajungând la 15.  

Gruparea afiliată a ISIS, „Al-Hijaz Province” a declarat online că a orchestrat întregul atac, ultimul - și cel mai sângeros – împotriva forțelor de securitate din Arabia Saudită, o țară condusă de musulmanii Sunni, din ultimele săptămâni.

Oficialii au identificat șoferul, un tânăr arab de 19 ani, care se pare că și-a ucis unchiul, un colonel, înainte de a declanșa bomba atașată, pe un drum, aproape de închisoarea Al-Hair, o închisoare de înaltă securitate din țară.   

Potrivit declarației ISIS, acest atac a fost un mesaj către jihadiștii închiși la Al-Hair că nu au fost uitați de grupare.

Două zile mai târziu, Arabia Saudită a declarat că a distrus o rețea ce avea legătură cu ISIS și a arestat mai mult de 430 de suspecți care ar fi fost implicați în atacuri și care orchestrau altele.

Acest atac face parte dintr-o serie de atacuri din ultima vreme ce au avut loc în regat. Mai devreme, vara aceasta, atacatori sinucigași care și-au proclamat apartenența la gruparea ISIS, au atacat moschee Shia din Arabia Saudită în timpul rugăciunilor de vinerea, ucigând zeci de oameni.  

Aceste atacuri se pare că au întărit tensiunile dintre secte în statele din golf, națiuni care au populații mari de musulmani Shia și care se tem de creșterea influenței dușmanului lor, Iran, în Orientul Mijlociu. ISIS consideră musulmanii Shia eretici.  

Dar acest ultimo atac se pare că a avut ca țintă autoritățile din Arabia Saudită, care au arestat zeci de oameni suspectați că ar face parte din rețeaua ISIS construită în țară. Arabia Saudită face parte, alături de alte țări, dintr-o coaliție condusă de Statele Unite împotriva grupării ISIS.  

În iulie, Arabia Saudită a declarat că a arestat 431 de membrii suspectați că ar face parte din ISIS și au prevenit o serie de atacuri asupra moscheelor, asupra forțelor de securitate și asupra diferitelor misiuni diplomatice.  

Raidurile conduse de autoritățile arabe au pornit după o serie de atacuri împotriva forțelor de securitate și asupra minorității Shiite, atacuri pe care suporterii ISIS se laudă că ei le-ar fi orchestrat.  

Autor: Ishan Hasnat - Bangladesh
Traducător: Raluca Ivanovici
Sursa photo: www.intellihub.com

EN

The Islamic State terror group has claimed responsibility for a suicide bombing in a Saudi Arabian mosque that killed at least 15 people, including 12 members of a Saudi Special Forces unit, the latest in a spate of such attacks in the Gulf kingdom.

Isis said in a statement circulated on social media that it had targeted the men because they enabled the rule of Saudi Arabia’s monarchs and their western backers, and because they allegedly tortured Isis sympathizers.

The group pledged further attacks in the Arab world, and boasted of its ability to pierce Saudi security measures. The terror group circulated a statement on Twitter, saying a suicide bomber had infiltrated a "military camp" for the Special Emergency Force in southwestern Asir province. But it didn’t specify the attack was in a mosque.

In the latest in a string of ISIS attacks in the kingdom, the interior ministry said the bomber struck during noon prayers in the city of Abha, in the southern province of Asir near the border with war-strewn Yemen.

Twelve of those killed were members of a Special Weapons and Tactics (SWAT) unit, while the other three were workers at the compound, officials said. Seven other people were wounded.

"The terrorist attack struck worshippers during prayer," the spokesman said, giving an initial toll of 10 policemen and three workers killed and nine people wounded.

El-Ikhbariya state television later said that two policemen wounded in the "heinous" attack had died, bringing the death toll to 15.

ISIS affiliate "Al-Hijaz Province" said in an online statement that it was behind the attack, the latest -- and deadliest -- against security forces in Sunni-ruled Saudi Arabia in recent weeks.

Officials identified the driver as a 19-year-old Saudi man and said he had killed his uncle, a colonel, before blowing himself up on a road near Al-Hair prison, a high security facility.

ISIS said the attack was a message to jihadists held at Al-Hair that they had not been forgotten.

Two days later, Saudi Arabia said it had broken up an ISIS-linked network and arrested more than 430 suspects involved in attacks and plots.

The attack is the latest in a series of security incidents in the kingdom. Earlier this summer, suicide bombers who pledged allegiance to Isis have bombed Shia mosques in Saudi Arabia during Friday prayers, killing dozens of worshippers.

Those attacks appeared aimed at sowing sectarian tensions in the Gulf states, which have sizeable Shia populations and are fearful of their rival Iran’s growing influence in the Middle East. Isis considers Shia Muslims to be heretics.

But this latest attack appeared directed at the Saudi authorities, who have arrested dozens of people suspected of belonging to Isis in the country. Saudi Arabia is also part of the US-led coalition against Isis in the region.

In July, Saudi Arabia said it arrested 431 suspected members of IS and prevented attacks on mosques, security forces and a diplomatic mission.

The raids by authorities were initiated after a series of attacks against security forces and a minority Shiite community, which IS supporters claim to have carried out.

Author: Ishan Hasnat - Bangladesh

Share it!
Tags: isis, islam, terorism, atac, jihad, arabia saudita, morti,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.