Logo

Salagubang

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 5838 times
Salagubang Image

Salagubang

RO
Salagubang - Aceşti gândaci, numiţi şi gândaci de iunie, sunt preparaţi în sos sau prăjiţi. Sunt un fel de mâncare popular în provincia Nueva Ecija. Serviţi prăjiţi, aceşti gândaci pot fi un aperitiv bun, în timp ce în sos pot fi o delicatesă.

Toată lumea savurează experienţa de a-şi rula mâinile printr-o grămadă de salagubang crocanţi, din care alege pe cei mai înverşunaţi, rupându-le capul şi sorbind carnea de pe burtă.

În ciuda aspectului lor, salagubang sunt într-adevăr delicioşi, cărnoşi şi perfecţi ca aperitiv sau mâncaţi cu mâna. Ori de câte ori sunt serviţi străinilor, ei pur şi simplu trebuie să mănânce fără să se gândească la ce bagă în gură.

De cele mai multe ori, localnicii mănâncă salagubang cu orez înmuiat în gatas ng kalabaw (lapte carabao), stropit cu sare. De obicei, se prepară acest fel la debutul sezonului ploios din luna mai, atunci când gândacii ies la suprafaţă. Mereu după prima ploaie, salagubang au cel mai bun gust, atunci când ies din solul nisipos de lângă râuri.

Gândacii se gătesc în două moduri: unul – uscat; altul – umed. Uscat, pentru că se frăgezeşte mai bine carnea; umed, pentru că se combină perfect cu puţină apă, roşii, usturoi şi ceapă. Oamenii mai în vârstă din Nueva Ecija preferă versiunea umedă, pentru că le place să amestece sosul în orezul lor.

Femeile cumpără salagubang vii la vrac. Înainte de a-i găti, îi înmoaie în apă cu sare timp de câteva ore, apoi le rup aripile şi picioarele. Ele folosesc oţet din trestie de zahăr şi o mulţime de usturoi în sosul lor. Este important să se folosească oţet din trestie de zahăr pentru a crea o aciditate frumoasă în farfurie. Carnea de salagubang are gust de carne de pui, cu o combinaţie de acru şi dulce. Surprinzător, nu are gust rău şi este destul de suculentă.

Salagubang cu sos

1 kg salagubang
oţet din trestie de zahăr
3 căţei de usturoi, zdrobiţi
1 linguriţă de piper întreg, zdrobit
sare, după gust

Înmoaie salagubang în apă cu sare câteva ore. Scurge-i. Rupe-le capul şi picioarele. Clăteşte-i bine. Într-o tigaie, pune împreună cu salagubang oţet, usturoi, sare şi piper. Acoperă şi lasă să fiarbă. Redu focul şi lasă să fiarbă preţ de-o oră. După ce-au fiert, toarnă apă astfel încât să nu se usuce amestecul. Fierbe la foc mic timp de câteva minute. Scoate-i din tigaie. Lasă-i să se răcească o oră, apoi prăjeşte-i în ulei. Decorează cu usturoi prăjit înainte de servire.

Va urma...

Autor: Nanayangel - Filipine / Gimme Five

EN
Salagubang – These salagubang or june bug are made into adobo or served as deep fried. This is a popular dish in the province of Nueva Ecija. When these june bugs are served as deep fried, it can be a good appetizer while adobo can be a delicious viand.

Everyone savors the experience of running the hands through a mound of crispy salagubang, picking out the stoutest member, breaking the beetle in half through its head and sipping the flesh out from its belly.

Despite his aspect, salagubang is really delicious, meaty and perfect as an appetizer or pulutan. Whenever it served to foreigners, they simply must eat it without thinking that it’s salagubang they’re eating.

Most of the time, local people eat the salagubang with steamed rice soaked in gatas ng kalabaw (carabao’s milk) drizzled with salt. It’s usually at the onset of the rainy season (May) that the beetles come out. It’s always after the very first rain that the best-tasting, chubbiest batch of them emerges from the sandy soil near rivers.

Salagubang is cooking in two ways: one, dry; another, wet. Dry, because she deep-fries the meat after stewing; wet, because it’s perfect in little water with tomatoes, garlic and onions. The older people in Nueva Ecija prefer the wet version because they like to mix the sauce in their rice.

The women are buying live salagubang in bulk. Before cooking, they soak them in water with salt for a few hours and remove the wings and legs. They use pure sugarcane vinegar and lots of garlic in their adobo. It’s important to use sugarcane vinegar to create a nice acidity into the dish.

The flesh of the adobong salagubang tastes like real chicken meat with the right balance of sourness and sweetness. Surprisingly, it has no bad taste and is quite juicy.

Adobong Salagubang

1 kg salagubang
1 c sugarcane vinegar
3 heads garlic, crushed
1 tsp whole peppercorns, crushed
salt, to taste

Soak salagubang in water with salt for hours. Drain. Remove head and legs. Rinse well. In a pan, put together salagubang, vinegar, garlic, salt and pepper. Cover and bring to a boil. Then simmer for an hour in low heat. After simmering, add ½ c water so as not to dry the mixture. Simmer for a few minutes. Remove from pan. Cool for an hour, then deep-fry. Garnish with toasted garlic before serving.

To be continued...

Author: Nanayangel - Philippines / Gimme Five

Share it!
Tags: salagubang, exotic, Filipine, gandaci, sos


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.